Er det bedst at være generalist eller specialist? (Del 2)

Denne artikel er del 2 af en todelt artikel omkring valget mellem at være generalist eller specialist. Hvis ikke du har læst del 1, kan du klikke her.

Vi har indtil nu kigget på fordelene og ulemperne ved at være en generalist, og vi kigger nu på fordelene og ulemperne ved at være specialist.

Fordelene ved at være specialist

Den største fordel ved at være specialist er, at der er færre personer med samme kompetencer. Jo længere tid du bruger på at dygtiggøre dig inden for et område, jo færre muligheder har virksomheder for at finde andre, der kan det samme som dig. Det betyder i mange tilfælde, at du kan tjene flere penge, da meget virksomhederne har brug for din viden, men ikke kan finde andre med din viden.

Det bedste eksempel på specialister, som får en meget højere løn end andre, er advokater. De bruger mange år af deres liv på at specialisere indenfor et bestemt område af loven. En boligadvokat har fx kun specialiseret sig indenfor loven vedrørende bolig, hvorefter firmaer som Hviid advokater betaler dem en høj løn for deres ekspertise inden for det felt.

 

Ulemperne ved at være specialist

Den største ulempe ved at være specialist er, at det er meget svært at skifte karriere efterfølgende. Du kan sagtens sige din stilling op, men langt de fleste specialister tjener en høj løn inden for deres felt, og de skal derfor starte helt forfra, hvis de vil prøve noget nyt.

Det er stadig muligt at få en lederrolle senere hen i karrieren, men din ekspertise vil kun ligge indenfor dit felt, hvorfor din mening om andre områder i mange tilfælde ikke vil blive lyttet til.

Risikoen i dagen digitale verden som specialist er, at din industri kan forsvinde, hvis der kommer en ny teknologi, som kan erstatte dig og dit arbejde. Du kan derfor stå i en situation, hvor din viden ikke længere er brugbar.

 

Konklusion

Der er både brug for generalister og specialister i verden, hvilket betyder, at der ikke er noget rigtig og forkert valg overordnet.

Når du skal vælge, om du skal være generalist elle specialist, er det vigtigste, at du har selvindsigt og kender dig selv.

Hvis du ikke er sikker på, hvad der interessere dig er det bedste valg at blive en generalist. Det samme gælder, hvis du hurtigt keder dig, og har brug for at arbejde med forskellige ting.

Du skal vælge at blive generalist, hvis du har fundet et område, der er så spændende, at du ikke kan lade være med at tænke på det. Faren ved at blive specialist, hvis du ikke brænder for området er, at det er sværere at bruge dine færdigheder indenfor et andet felt.