Er det bedst at være generalist eller specialist? (Del 1)

Man kan dele arbejdsmarkedet ind i to kategorier: Generalister og specialister. Ligegyldigt om du lige har startet din karrierer, eller du er erfaren, er det altid vigtigt at bestemme om, du vil være specialist eller generalist. Der er både fordele og ulemper ved begge typer, og i sidste ende afhænger svaret ultimativt af din personlighedstype, hvilket gør det svært for mange at vælge.

I denne todelte artikel vil vi kigge på fordelene og ulemperne ved at være generalist og specialist, således at du kan træffe den rigtige beslutning for din karriere og dit liv.

Hvad er definitionen på en generalist og en specialist?

Før vi kigger nærmere på fordelene og ulemperne, er det vigtigt at kende definitionen af de to begreber.

Generalist:

En generalist er en person, der kan en lille smule af alting, eller har nogle færdigheder, der kan bruges til mange forskellige ting. Topledere og iværksættere er typisk generalister.

Specialist:

En specialist har en meget dyb viden indenfor et enkelt område, som ikke kan bruges til meget i andre industrier. Hjernekirurger og boligadvokater er eksempler på specialister.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fordelene ved at være generalist

Først og fremmest er fordelen ved at være generalist, at man kan arbejde indenfor en masse forskellige industrier, hvor man let kan overføre sine færdigheder.

De er oftest dygtige til at løse meget komplekse problemer, da de kan forbinde deres viden indenfor mange forskellige områder. Det gør dem i stand til at tænke ud af boksen, og komme med nogle nye ideer til problemer.

Den digitale tidsalder har åbnet op for flere generalister, som meget let kan adoptere i en verden, der ændre sig hurtigt.

De bedste iværksættere og investorer er generalister, der kan kommunikere meget effektivt med specialister indenfor mange forskellige områder.

Magnus Kjøller er en af de dygtigste generalister, vi har i Danmark, da han har formået at få succes inden for mange forskellige brancher. Hvis ikke du kender ham, kan du her se oversigten over de forskellige selskaber han ejer, hvilket man kun ser hos en generalist.

 

Ulemperne ved at være generalist

Ulempen ved at være generalist er, at man mangler den meget specifikke viden. Det gør ofte, at de ikke er i stand til at løse meget specifikke problemer, hvor de bliver nødt til at få hjælp fra andre.

Den bedste måde at forstå problemet ved at være generalist er eksemplet med isbjerget. Et isbjerg er kendt for at kun en meget lille del, af det stikker op over overfladen, mens resten er gemt under overfladen. En generalist vil kun se det, der er over overfladen, mens en specialist vil kunne se hele isbjerget.

Der er mange mennesker, der kan se toppen af isbjerget, hvilket gør det let at erstatte en generalist, mens der kun er få specialister, som kan se hele isbjerget. Det er derfor lettere for en arbejdsgiver at erstatte en generalist end en specialist.

 

Hvis du gerne vil læse resten af artiklen, kan du klikke her.