Hvem arver din virksomhed? Læs med her og få styr på det

Det er måske ikke noget, du tænker over til daglig, og det behøver du sådan set heller ikke. Alligevel er det dog en fordel, at du opretter et testamente, så dine efterladte ikke skal være i tvivl om, hvordan du virkelig ønskede din arv fordelt. Hvis ikke du har et testamente oprettet, så gælder der nemlig andre regler for dine ting – inklusiv din virksomhed. De regler er arvelovens, og de beskriver tre arveklasser, hvilke er dem der afgør, hvem der arver efter dig. Hvis du ikke ved noget om disse, så læs med her og bliv klogere.

Din virksomhed – dit hjertebarn

Din virksomhed betyder utvivlsomt meget for dig og med god grund – du har jo trods alt stiftet den og set den vokse. Af den grund er det ekstra vigtigt for både din egen og din families skyld, at du sikrer dig, at de som skal arver det, de skal. Og hvordan gør du så det?

Første step: Du lærer mere om arveklasserne.

 

Arveklasserne og hvordan de fungerer

Som nævnt findes der tre arveklasser, og reglerne for disse er, at der kræves, at der ingen arvinger findes i første arveklasse, for at arvingerne i næste klasse vil stå til at modtage arven – og sådan fortsætter det.

 

Arveklasserne opdeles således:

  • Første klasse: I denne klasse er din ægtefælle og dine børn, og her deles arven ligeligt. Din ægtefælde får altså halvdelen, mens dine børn får den anden halvdel. Hvis du ikke har børn, går hele arven til din ægtefælde.
  • Anden klasse: I denne klasse findes dine forældre, og hvis ikke de lever længere, er det dine søskende. Denne klasse bliver dog først aktuel, hvis du heller ikke har børnebørn, idet de også ligger i første klasse. Begge dine forældre får en halvdel hver, og har du kun én tilbage, tilfalder den anden halvdel til dine søskende eller til deres børn, hvis de ikke længere lever.
  • Tredje klasse: Den sidste arveklasse udgøres af dine bedsteforældre, og her vil de få en halvdel hver. Hvis ikke de lever, så går din arv til dine forældres søskende. Herefter stopper arveklasserne, og din arv når ikke længere ud i slægten.

 

Det kan, som du nok har fundet ud af nu, godt være en smule besværligt, når det handler om arv. Og lige netop inden for dette område er der heller ikke plads til fejl, hvilket bringer os til step to: Har du brug for hjælp, og vil du være medbestemmende over, hvem der har arveret over din virksomhed, så kontakt en professionel, der kan hjælpe dig.